Haaknaalden zijn onmisbaar bij het haken

Heb je zin gekregen om te gaan haken? Dan zal het je niet ontgaan zijn dat je niet alleen haakgarens nodig bent, maar óók een haaknaald. Waar breien op minimaal twee naalden gaat, ben je voor het haken maar één haaknaald nodig. Bijzonder he, dat je hiermee de mooiste projecten kunt haken?

Hoe ziet een haaknaald eruit?

Een haaknaald herken je meteen: hij heeft een haakje aan de punt! Daarna volgen de schacht en de grip/het handvat.
De ietwat afgeronde punt zorgt ervoor dat je je haaknaald makkelijk door je haakwerk kunt insteken. Het haakje is een belangrijk onderdeel van je haaknaald, omdat je hiermee je garen ophaalt. De lange, vaak aluminium schacht zorgt ervoor dat je meerdere lussen op kunt houden. Ook zorgt de schacht van de haaknaald ervoor dat alle lussen dezelfde wijdte krijgen. Daarom verwijst de dikte van de haaknaald eigenlijk naar de dikte van de schacht. De grip/het handvat maken het mogelijk om je haaknaald vast te houden. Het is geen overbodige luxe om een goede haaknaald met ergonomische grip uit te zoeken, je ziet daarom vaker haaknaalden met een dikker handvat voorbij komen. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een haaknaald?

Op bovengenoemde onderdelen onderscheidt een kwaliteitshaaknaald zich van een goedkopere haaknaald. De punt heeft dan een fijnere ronding, waardoor je garen minder makkelijk splijt tijdens het insteken. Het haakje kan net iets dieper zijn of een andere hoek hebben, waardoor je je garen beter kunt ophalen en het niet steeds los glijdt. De schacht kan gladder zijn en de grip is ontzettend belangrijk bij het voorkomen van kramp en handpijn. Wij hebben de beste haaknaalden voor je uitgezocht en opgenomen in ons assortiment; zo zit je altijd goed!

Welke haaknaald past bij welk garen?

Haaknaalden zijn te koop in allerlei soorten maten, variërend van 0.5 tot 19 mm. De dikte van je haaknaald hoort overeen te komen met de dikte van het garen. Dit vind je altijd terug op de productpagina’s van het garen en op de wikkel van je haakgaren. De meest gangbare maat is haaknaald 2.5 mm, zoals de haaknaald Clover Amour 2.5 mm. Deze past bijvoorbeeld goed bij het garen Yarn and Colors Musthave.

Hoe houd ik een haaknaald vast?

  • Houdt de haaknaald vast met de hand waarmee je schrijft.
  • Je kunt een haaknaald op twee manieren vasthouden: bovenhands zoals een mes of onderhands zoals een pen. De laatste methode wordt het meest gebruikt, maar doe wat jij het prettigst vindt.
  • Probeer niet teveel in je haaknaald te knijpen, maar probeer hem juist zo zacht en licht mogelijk vast te houden. Laat het haakje het werk doen.
  • Wil je nek- en rugklachten voorkomen bij het haken, denk dan om je houding. Idealiter zit je mooi rechtop tegen een stoelleuning aan en heb je je ellebogen in je zij. Laat je hoofd niet voorover hangen, maar probeer je hoofd redelijjk recht te houden terwijl je naar beneden kijkt. You're welcome, lief lichaam! 

 

© 2017 - 2024 Opmaatgehaakt.nl | sitemap | rss