Wat is punniken?

Punniken is HOT! Het is een erg simpele techniek waarbij je garen omtovert tot een dikker, hol koord. Eigenlijk is het principe een soort rondbreien: de draad vormt rijen lussen waaraan de lussen van de volgende rij hangen.

Met het koord dat ontstaat kun je heerlijk creatief zijn: je kunt ermee gaan haken op een grote haaknaald, maar de meeste creativelingen doen tegenwoordig een ijzerdraad door hun punnikkoord heen. Daardoor kun je punniknamen maken voor de slaapkamer van je kinderen of maak er een kraamcadeautje van voor een pasgeboren baby’tje! Ook kun je vormen maken (ballonnen, cactussen, hartjes, sterren) of een woord, zoals Welkom of Happy.

Wat heb ik nodig om een punnikwoord te maken?

Vroeger punnikten we met een haakje en een punnikklosje (zo’n houten poppetje met een kroontje, weet je nog?). Handmatig schoof je dan steeds een stukje draad over het kroontje, waardoor er langzaam –echt heeeeeel langzaam-  een koord onderuit kwam.

Tegenwoordig houden we ervan om sneller resultaat te boeken en slaan we de handpijn die ermee gepaard ging lekker over! Wil jij ook zo’n leuk punnikwoord, een punnikvorm of een mooie punniknaam maken? Haal dan de volgende items in huis:

 • De punnikmolen / breimolen van Prym. Deze wordt geleverd inclusief gewichtje, greep en handleiding. Je bent dus meteen klaar om te beginnen!
 • Je favorieten kleuren Yarn and Colors Must-have. Uit een bolletje kun je meerdere punnikwoorden, punnikvormen of punniknamen halen –afhankelijk van je lengte natuurlijk. Er zijn 100 verschillende kleuren, dus keuze genoeg!
 • IJzerdraad voor punnikvormen. Zonder stevig ijzerdraad/metaaldraad kun je natuurlijk geen punnikwoorden, punnikvormen of punniknamen maken. Het ijzerdraad in de OMG webshop is 50 meter lang, daar kun je echt een poos mee vooruit.
 • Een stopnaald om je draad mee af te hechten.

Punnikmolen: tips, do's en don'ts

 1. Lees de gebruiksaanwijzing vooraf goed door en kijk het filmpje van Prym (zie verpakking)
 2. Gebruik katoengaren voor haaknaald 2.5, zoals Yarn and Colors Must-have
 3. Sluit bij het opzetten het eerste en het derde haakje als de draad hem oppakt, door het lipje op te tillen met je haaknaald
 4. Draai in het begin rustig rond. Controleer in het begin of je draad steeds goed onder het lipje van het haakje linksvoor (dus links het dichtst bij jou) komt. Is dat niet het geval, druk je draad dan even naar beneden met de achterkant van je haaknaald bijvoorbeeld.
 5. Gaat dit goed, dan kun je sneller gaan draaien.
 6. Als de punnikmolen hapert staat er teveel spanning op je draadaanvoer. Voer je draad zo los mogelijk aan. Rol het liefste zelfs een stuk van de bol af, zo los.
 7. Heb je genoeg lengte gepunnikt en haal je de draad af? Zet dan de vier lusjes op een steekmarkeerder in plaats van dat je meteen afhecht. Dan kun je makkelijker het ijzerdraad erdoorheen steken en de gewenste vorm maken. Zorg ook dat de kant van de steekmarkeerders het achterste uiteinde van je vorm wordt. Blijkt dat je koord toch iets te lang was, dan kun je nu nog een stukje uithalen! Slim :)…
© 2017 - 2022 Opmaatgehaakt.nl | sitemap | rss