< Terug naar blogoverzicht

Beginnen met haken? Zo pak je het aan!

Lijkt haken jou ook zo’n ontspannende, creatieve hobby? Dat heb je goed gezien! Waar en hoe begin je? Welke steken en technieken moet je onder de knie krijgen? En waar moet je op letten? Lees mee! 

Waarom haken? 

Haken is gezond! Je wordt er blij van en het is goed voor je motoriek. Je hersens worden aan de gymnastiek gezet en je kunt nergens anders aan denken als je bezig bent, waardoor het zo heerlijk ontspannend is! Oja, en het leidt ook nog eens af van eventuele pijn! Haken werkt dus therapeutisch en wij zeggen dus wel eens gekscherend dat wol gewoon vergoed moet worden ;) Daarnaast is het superleuk om je zelfgemaakte creaties weg te geven, zelf te gebruiken of te verkopen. Wedden dat je in no-time leuke complimenten te pakken hebt? 

Yarn and Colors Blokkendeken

Benodigdheden

In de basis ben je eigenlijk alleen mooi garen nodig, een haaknaald en wat kleine fournituren.

Haaknaald
Haken doe je met een haaknaald. Er zit haakje aan de punt, zodat je het garen er gemakkelijk mee op kunt pakken. De dikte van een haaknaald varieert van 0.25 mm tot wel 25 mm. Op elke wikkel van het garen staat een symbooltje die je vertelt welke maat haaknaald gangbaar is voor het garen. Op het voorbeeld hieronder zie je dat haaknaald 2, 2.5, 3 en 3.5 mm geschikt zijn voor dit garen. Hoe dikker het garen, hoe dikker je haaknaald. Zelf tover ik het vaakst naald 2.5 tevoorschijn, omdat ik veel knuffels haak. Er zijn diverse merken en soorten haaknaalden te koop. Een stukje persoonlijke smaak en ervaring, wat je vanzelf krijgt. Met Clover Amour zit je overigens altijd goed! Dankzij de ergonomische, zachte grip en de gladde, fijne haak is het nog altijd mijn favoriete haaknaald!

Welke haaknaald ben ik nodig?

Garen
De keuze voor je garen is afhankelijk van wat je gaat maken en een stukje persoonlijke smaak (houd je van glans of mat, of van bepaalde kleuren van een merk bijvoorbeeld). 

Wil je knuffels haken voor baby’s en kinderen, dan kies je 100% katoengaren en haaknaald 2.5. Voorbeelden zijn Yarn and Colors Must-have, SMC Catania, Scheepjes Catona of Durable Coral. Katoen ademt goed en het kriebelt, jeukt en pluist niet. Daarnaast is het erg stevig; het rekt niet uit waardoor er er geen vulling uit kan komen. Ook kan het gemakkelijk gewassen worden en het blijft lang mooi. Allemaal factoren die erg belangrijk zijn voor kleintjes!

Ga je zelf een wagenspanner haken, een muziekmobiel, muziekdoosje, speenkoord of haak je kralen om voor bijvoorbeeld een bijtring, dan ga je ook voor 100% katoen met haaknaald 2.5.

Wil je een mooie (baby)deken haken, dan kun je alle kanten op. 100% katoen, of een mix van katoen en acryl of wol. Je wilt graag dat het warm is (= acryl of wol), maar toch ademt (=katoen) en dat hij niet te zwaar wordt. Er zijn heel veel geschikte garens beschikbaar in onze shop, denk bijvoorbeeld aan Yarn and Colors Fabulous of Durable Cosy Fine

Welke haaknaald ben ik nodig?

Overige benodigdheden
Om de draadjes op het eind weg te werken heb je een stopnaald nodig. Een toerenteller is om de tel niet kwijt te raken. En steekmarkeerders gebruik je om je eerste steek aan te merken en je doet er een door je lus wanneer je je haakwerk weglegt, zodat het niet uit elkaar gaat. Oja, een leuk klein handwerkschaartje is niet persé nodig, maar altijd handiger dan die joekel uit de keukenla!

Je haakt vaak op basis van een haakpatroon. Deze vind je in een haakboek, gratis via Google of Pinterest (check OMG op Pinterest voor inspiratie) of tegen betaling op Etsy bijvoorbeeld. Haak je knuffels, dan heb je nog vulling nodig (dat prop je er gewoon in :)) en misschien veiligheidsoogjes. De maat veiligheidsoogjes staat altijd genoemd in het haakpatroon. Verder kun je er leuke geluidjes in verstoppen, zoals knisperfolie, rammelaars, piepers of een muziekdoosje! Echt doen, want dit maakt je knuffel heel interessant voor kleintjes!

 Benodigdheden knuffel/amigurumi hakenBenodigdheden dekens haken
Haaknaald2.5Afhankelijk van je haakpatroon, bijv. 4
Garens100% katoen, geschikt voor naald 2.5

Afhankelijk van je haakpatroon, neus eens rond tussen alle haakgarens! Bijv. Yarn and Colors Baby Fabulous

StopnaaldJaJa
VullingJaNee
VeiligheidsoogjesJa, tenzij je ze erop borduurtNee
GeluidjesIndien gewenstNee
SchaartjeJaJa

Beginnen met haken

Welke steken en technieken moet je kennen? 

Snik... Jammer dat op het moment van schrijven onze filmpjes op Youtube nog niet klaar zijn! Maar ik help je op weg met andere handige haakfilmpjes op Youtube! 
Begin eens met het haken van een lapje, puur om het haken een beetje onder de knie te krijgen. Maak er desnoods een gastendoekje van of een kussen, als je niet voor niks wilt haken ;) Je begint met uitzoeken hoe je je naald en draad goed vast kunt houden. Dan maak een opzetlus, daarna haak je een ketting van lossen en daarna haak je steeds rijen met vasten. Sommigen vinden het handig om te leren haken met iets dikker garen, zodat je beter ziet wat je aan het doen bent. Gebruik dan Yarn and Colors Super Must-have met haaknaald 6. Anderen vinden het fijner om meteen te beginnen met de spulletjes die ze ook nodig zijn voor hun project, zodat ze wat goedkoper uit zijn. Lekker helemaal zelf weten! 

Heb je dit eenmaal een beetje onder de knie, dan kun je ook dekens haken! Of je kunt beginnen met het haken van knuffels, ook wel amigurumi genoemd. Deze haak je altijd met vasten, maar in plaats van heen-en-weer rijtjes te maken zoals je lapje, haak je nu in het rond als een spiraal. Technieken die je onder de knie wilt krijgen zijn het maken van een magische cirkel, het haken van vasten en in het rond haken. Tellen is essentieel, dus koppie erbij :) Je telt zowel je toeren (je rijen) alsook je steken, zo krijg je de juiste vormen. Bekijk je haakwerk steeds goed zodat je leert wat je ziet en doet. Ook meerderen en onzichtbaar minderen ga je leren, en je leert afhechten. Heb je eenmaal alle onderdelen gehaakt, dan moet je ze natuurlijk nog stevig aan elkaar vastnaaien. In dit handige filmpje kun je een knuffeltje meehaken en zie je alle technieken eens achter elkaar!

Blossom Blanket Yarn and Colors

Gewoon doen!

Laat je vooral niet afschrikken, het klinkt echt allemaal een stuk moeilijker dan het is. Denk maar zo: als al die anderen het kunnen, dan kan ik het ook! Natuurlijk ben je nooit uitgeleerd en is er altijd wat te leren. Je gaat nog ontdekken hoe je kleurwisselingen maakt en er zijn duizenden verschillende steken, erg leuk om de mooiste babydekentjes mee te maken! Zelf keek ik ook veel Youtube filmpjes toen ik begon en al snel kreeg ik het door en kreeg ik de slag te pakken! Ook zijn er veel groepen op Facebook waar je je vraag gerust kunt stellen en ook op Instagram is er een superleuke haakcommunity waar iedereen je wil helpen. Natuurlijk mag je mij ook altijd je vraag toesturen!

Heel veel plezier en succes! 

Liefs 

Chantal van Opmaatgehaakt

OMG fanmail OMG Facebook OMG Instagram OMG Pinterest  

< Terug naar blogoverzicht

© 2017 - 2020 opmaatgehaakt | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel