< Terug naar blogoverzicht

Wat is een CAL?

Je bent inmiddels best haakverslaafd en je komt het woord CAL steeds weer tegen: CAL Haakplein Cosy Woondeken 2.0 2019"In november begint de haak CAL van de woondeken, #cantwait!" en "Ik heb meegedaan aan de CAL van Haakplein #vettrots!"... En jij denkt: ja hartstikke leuk voor je hoor, maarreh wat is het? 

Eigenlijk is het hartstikke simpel: CAL staat voor 'Crochet ALong' wat neerkomt op 'Samen haken'. CALS worden vaak georganiseerd door doorgewinterde haakpatroonontwerpsters. Zij bedenken de mooiste patroon- en kleurencombinaties voor je en schrijven niet alleen het patroon, maar zorgen vaak ook voor ondersteunende video's en voor Facebookgroep zodat je andere haaksters hierover kunt kletsen. Elke week, twee weken of maand wordt er een stukje van het haakpatroon beschikaar gesteld en kun je weer aan de slag. Aan het eind van een CAL heb je het prachtig resultaat in handen!  Er bestaan trouwens ook CALS voor breisters, dan heet het een KAL (Knit ALong).

Bij gewone CALS weet je vooraf wat je gaat maken. Er bestaan ook Mystery Cals, waarbij je slechts zeer nieuwsgierigmakende impressies krijgt en het een verrassing is hoe het eindresultaat eruit gaat zien. De control-freak in mij kan dit niet aan haha, jij? 

Wat haak je tijdens een CAL?

Dat kan vanalles zijn! Veel CALS zijn woondekens , maar er zijn ook CALS voor bijvoorbeeld sjaals, mandela's en amigurumi (gehaakte knuffels). 8 november 2019 start bijvoorbeeld de nieuwste CAL van Haakplein.nl; Cosy Woondekens 2.0. Je kunt kiezen uit twee kleuren (Soft 'n Cosy of Bright 'n Cosy), het haakpakket in huis halen en aanhaken in november! 

Wat is er zo leuk aan haak CALS?

Eén van de leukste dingen aan CALS vind ik dat je vaak nieuwe technieken leert. Veel woondeken CALS Facebookgroep Haakplein CAL woondeken 2.0bestaan uit stroken of lapjes met diverse haaksteken. Daardoor kun je de steek leren zonder dat je er meteen een heel kleed van hoeft te maken. Het toepassen van verschillende haaksteken in een deken vraagt vaak om wisseling van de maat haaknaald, meer of minder keerlossen etc. Ook dat wordt gelijk goed aan je verteld en vaak zelfs in video's gedemonstreerd. Je hoeft het dus niet allemaal zelf uit te zoeken, wat heel wat tijd en frustratie scheelt! 

Ook is het gezellig om samen met veel andere haaksters tegelijkertijd te werken aan hetzelfde project. 
Er wordt meestal een Facebookgroep opgericht speciaal voor een CAL. Superleuk, want hierdoor kun je vaak snel antwoord krijgen op eventuele vragen, kun je je eigen resultaten showen of spieken hoe anderen het doen. Heel interactief dus. 

Ander voordeel is dat wanneer je elke week zorgt dat je 'huiswerk' af is, je project vlot klaar voor gebruik isHaakplein haakpakket haakCAL Cosy Woondeken 2.0 Soft 'n Cosy en niet wekenlang half afgemaakt in een mand blijft liggen. Het is dus echt een positieve stok achter de deur. En je leeft ook elke keer weer uit naar het nieuwe stukje! Maar natuurlijk kun je een CAL ook lekker op je eigen tempo doen! Kom je er pas jaren later achter dat je een bepaalde CAL leuk vindt, dan ben je niet de enige hoor. Bij enkele CALS is er sprake van een tijdslimiet. Maar gelukkig blijven CALS en Facebookgroepen vaak bestaan, zodat alles na te lezen is en je alsnog zelf op ieder gewenst moment kunt beginnen. 

Als laatste gaan CALS vaak gepaard met handige haakpakketten. Ideaal, want zo weet je zeker dat je het juiste garen in huis hebt om het gewenste resultaat te bereiken (qua kleur, afmeting en warmte bijvoorbeeld). Ook heb je dan alle bolletjes wol uit hetzelfde verfbad in huis (dus geen kleurverschil) en ben je niet steeds extra verzendkosten kwijt omdat je nét nog een bolletje van die laatste kleur mist. Soms zitten er in een haakpakket echt leuke extra's, zoals een passend leren label of een mooie shopper! 

Ga jij ook meedoen aan de nieuwste Cosy Woondekens 2.0 CAL van Haakplein? Bestel dan het handige haakpakket via OMG!


Veel haakplezier 

Chantal van Opmaatgehaakt

OMG fanmail OMG Facebook OMG Instagram OMG Pinterest  

< Terug naar blogoverzicht

© 2017 - 2024 Opmaatgehaakt.nl | sitemap | rss