Wat zijn veiligheidsoogjes?

Veiligheidsoogjes zijn zwarte, ronde kunststof kraaltjes die jouw amigurumi/gehaakte knuffels echt tot leven brengen!  
Aan de buitenkant van je haakwerk zie je alleen het zwarte kraaltje als een oogje, maar er zit ook een gekarteld stokje aan. Ze worden altijd geleverd per paar, inclusief losse achterkantjes. De achterkantjes zijn van kunststof of metaal.

De meest gebruikte veiligheidsoogjes zijn rond en zwart, maar we hebben ze ook in schattige ovalen vorm. Ga je voor extra bijzondere oogjes, dan kies je gekleurde veiligheidsoogjes!

Waar moet ik op letten bij het kopen van veiligheidsoogjes?

Heb je een leuk patroon gevonden, dan staat de benodigde maat van de veiligheidsoogjes altijd in het patroon bij benodigdheden. Dit wordt aangegeven in mm. De meest verkochte maten veiligheidsoogjes zijn 4 mm, 5 mm, 6 mm en 7 mm. Het is handig om van elke maat een aantal in huis te hebben, zodat je niet zonder komt te zitten!

Ook is het belangrijk dat je erop let dat de veiligheidsoogjes voldoen aan de EN-71.3 veiligheidsnorm. Deze norm behoort tot de Europese Richtlijn 'Safety of Toys' 2009/48/EC en heeft de veiligheidsnormen voor baby- en kinderspeelgoed gespecificeerd. Wij hebben dit natuurlijk allemaal al voor jou uitgezocht: wanneer onderdelen hierop door een onafhankelijk bureau officieel getest en goed bevonden zijn staat dit altijd in onze producttekst! Scheelt jou weer!

Hoe bevestig ik veiligheidsoogjes?

  • Veiligheidsoogjes bevestig je wanneer je je amigurumi/gehaakte knuffel nog niet dicht hebt gemaakt. Ook is het handiger om ermee te werken als je nog geen vulling hebt gebruikt.
  • Kijk goed in je patroon waar de veiligheidsoogjes moeten komen. Vaak wordt er aangeduid tussen welke toeren je de veiligheidsoogjes moet steken en hoeveel steken er tussen moeten zitten.
  • Vervolgens steek je ze door de gaatjes van je haakwerk heen.
  • Zitten je veiligheidsoogjes definitief op de juiste plek, dan druk je er een achterkantje op aan de binnenkant van je haakwerk. Dit gaat soms lastig, immers: moeilijk erop is ook moeilijk eraf! Het kan handig zijn om je haakwerk even binnenstebuiten te keren en een drukknoopjestangetje te gebruiken bij kunststof achterkantjes. Of gebruik de achterkant van een lepel of een steeksleutel om extra druk te kunnen geven. Blijf net zo lang drukken totdat ze zo vast mogelijk tegen je haakwerk aan zitten. Het maakt niet uit of je de bolle of holle kant van het achterkantje tegen je haakwerk plaatst; zelf drukken wij de bolle kant tegen het haakwerk aan.

Hoe veilig zijn veiligheidsoogjes?

Ga je iets haken voor baby’s in de leeftijd van 0 - 3 jaar wat ze met hun handjes of mondje gaan ontdekken, zoals een bijtring? Dan raden we aan om de oogjes erop te borduren. Ondanks dat veiligheidsoogjes uitvoerig en onafhankelijk getest zijn en dus veilig zijn bevonden door de EU, wil je natuurlijk nooit dat een baby’tje onverhoopt zo'n klein oogje los krijgt.

© 2017 - 2024 Opmaatgehaakt.nl | sitemap | rss