< Terug naar blogoverzicht

Etsy deel 3: Wat kost haakwerk verkopen via Etsy?

Denk je er serieus over om je haakwerk te gaan verkopen via Etsy? Dan wil je natuurlijk precies weten wat dat kost en hoe dat zit met de belastingdienst! We vertellen het je in deze blog. En je krijgt via ons de eerste 40 listings gratis!

Wat kost verkopen via Etsy en wat moet je aan belasting betalen

Wat is Etsy?

Etsy.com is een soort online winkelstraat waar allemaal gezellige winkeltjes met zelfgemaakte producten te vinden zijn. Misschien ken je het en heb je er wel eens een haakpatroon gekocht? Als haakster of haakpatronenontwerpster ben je er in ieder geval helemaal op je plek. Jij kunt namelijk ook gemakkelijk je eigen winkeltje (je Etsy Shop) starten om je producten te verkopen! En dat gewoon als particulier, dus ook zonder bedrijf, BTW- of KVK nummer.

Wat kost verkopen via Etsy?

Het hebben en het starten van een Etsy Shop is gratis. Je kunt hem dus eerst lekker op je gemakje gaan inrichten.

Ga je een product erop zetten –je maakt dan een zogenaamde listing aan- dan kost het je $ 0,20 USD per product per 4 maanden. Dat komt met de huidige wisselkoers neer op € 0.18. Deze kosten betaal je altijd, dus ongeacht of je verkoopt of niet. Bied je meerdere stuks van een product aan en wordt er eentje verkocht (yes!), dan wordt je listing automatisch vernieuwd en betaal je opnieuw de fee van $ 0,20 USD. Je kunt een listing automatisch laten verlengen, je kunt ook een listing even stopzetten en niet meer aanbieden. Bijvoorbeeld als je vol zit met bestellingen of op vakantie gaat. Dan kost het je dus niks. Meld je je shop aan bij Etsy via onze link, dan krijg je de eerste 40 listings gratis! Dat is dus een ideale, laagdrempelige manier om het eens te proberen :) 

Verkoop je iets, dan betaal je Etsy altijd transactiekosten. Dit is 5% van het verkoopbedrag incl. verzending. Transactiekosten zijn trouwens heel gebruikelijk voor verkopers, wist je dat elke webshop transactiekosten betaalt (aan iDeal, Mollie, Klarna, Creditcardmaatschappijen etc.) wanneer jij iets koopt op internet?

Oké, reken even mee. Stel, je verkoopt een toffe gehaakte rammelaar à € 10 en je verzendt hem voor € 2,95. Je klant rekent dus € 12,95 af. Jij draagt daarvan € 0.18 af aan Etsy voor je listing en € 0,65 voor de transactiekosten. Deze verkoop heeft je dus € 0,83 gekost en € 9,17 opgeleverd! Dat valt mee he? Onthoud ook dat je voor die € 0.83 veel terug krijgt (zie Etsy deel 1: 10 redenen om haakwerk te gaan verkopen via Etsy!). Je kunt natuurlijk ook rekening houden met deze kosten en je prijs iets hoger maken. 

Etsy houdt alles voor je bij en aan het eind van de maand betaal je de rekening of –beterrrr- betaalt Etsy jou uit!

De belastingdienst en verkopen via Etsy

Niet geheel onbelangrijk: hoe zit het eigenlijk met de belastingdienst? Maak je na aftrek van je kosten (zoals materialen) geen winst, dan zijn je haakwerkzaamheden hoogstwaarschijnlijk geen bron van inkomen, maar worden ze door de belastingdienst gezien als activiteiten in de hobby- en familiesfeer. Deze inkomsten en bijbehorende kosten hoef je dan niet te vermelden in je belastingaangifte.

Houd je na aftrek van je kosten aan materialen wel een leuk zakcentje over aan het verkopen van je haakwerk? En verkoop je regelmatig iets? Dan is het doel dus om voordeel te halen uit de verkoop van je producten en is er wel sprake van een bron van inkomsten. Dat hoort officieel in je aangifte te worden gemeld onder het kopje ‘Inkomsten uit overig werk’. Je hoeft trouwens geen administratie bij te houden, maar het is wel goed om e.e.a. te bewaren. Zoals bijvoorbeeld de bevestigingsmail die je ontvangt als je bij OMG hebt gewinkeld voor je inkopen, waar de factuur ook aan toegevoegd is. En de overzichten die Etsy je geeft met je verkoopcijfers. De hoogte van de belasting op inkomsten uit overig werk is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Meer informatie vind je via de belastingdienst.

De vraag zal nu zijn: houd je dan nog steeds voldoende over en is het het waard? Dat is een vraag die alleen jij kan beantwoorden. Persoonlijk denk ik al snel: meer belasting betalen is dus ook meer verdienen, en dat is positief, toch? :) En.. als je meer gaat verdienen op je werk, zeg je toch ook geen nee omdat je dan wat meer belasting moet gaan betalen? Cijfertjes zijn belangrijk, maar vraag jezelf daarnaast ook af of je extra blij gaat worden van het verkopen van meer haakwerk. Want dat is ook wat waard namelijk!

Ga jij een Etsy Shop openen? Gebruik dan deze link en krijg de eerste 40 listings gratis

Succes!  

Chantal van Opmaatgehaakt

OMG fanmail OMG Facebook OMG Instagram OMG Pinterest  

Deze blog is in 2019 geschreven. Bedragen, werkwijzes en voorwaarden kunnen in de tussentijd gewijzigd zijn door Etsy of de Belastingdienst.

< Terug naar blogoverzicht

Misschien vind je deze blogs ook interessant: 

Etsy deel 1: 10 redenen om haakwerk te gaan verkopen via Etsy!Etsy deel 2: Hoe start ik mijn eigen Etsy Shop?

© 2017 - 2024 Opmaatgehaakt.nl | sitemap | rss